Платник податків, що реорганізується шляхом приєднання, за наявності суми від’ємного значення з ПДВ подає у складі декларації за останній (звітний) період реєстрації платником податку відповідну заяву шляхом заповнення таблиці 2 додатка 2 до декларації із зазначенням платника податку – правонаступника.

Заявлена сума має бути підтверджена контролюючим органом за результатами документальної перевірки, після чого правонаступник отримує право заявити підтверджену суму від’ємного значення для включення її до складу власного податкового кредиту та заповнити таблицю 3 додатка 2 до декларації.

За умови заповнення таким правонаступником у складі декларації таблиці 3 додатка 2, підлягає заповненню рядок 16.3 декларації. В цьому рядку зазначається підтверджена за результатами документальної перевірки контролюючого органу сума від’ємного значення реорганізованого платника податку, що переноситься до податкового кредиту правонаступника.

З метою використання реєстраційної суми платника податку, який реорганізується, під час обрахунку реєстраційної суми правонаступника, такий платник податку, що реорганізується, у складі декларації за останній (звітний) період реєстрації платником податку має подати відповідну заяву шляхом заповнення таблиці 4 додатку 4 до декларації.

У разі підтвердження контролюючим органом за результатами документальної перевірки реєстраційної суми платника податку, що реорганізується, правонаступник реорганізованого платника податку подає у складі декларації за звітні (податкові) періоди після такого підтвердження заяву про використання реєстраційної суми реорганізованого платника податку під час обрахунку реєстраційної суми такого правонаступника, шляхом заповнення таблиці 5 додатку 4 до декларації.

Перевірка (підтвердження) контролюючим органом суми від’ємного значення, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, та реєстраційної суми платника, що реорганізується шляхом приєднання, здійснюється в межах проведення документальної позапланової перевірки.

ІПК ДПС від 12.04.2021 р. № 1487/ІПК/99-00-21-03-02-06

Джерело: Інтерактивна бухгалтеріяне забудьте оформити передплату на улюблене видання!