На складі підприємства-загальносистемника (платника ПДВ) залишилися ПММ (масла, солідол, літол тощо), строк придатності яких уже минув. Раніше їх використовували в госпдіяльності підприємства.

Як правильно списати такі ПММ? Чи можна їх продати, скажімо, приватній особі?

ВІДПОВІДЬ: Згідно із ч. 3 ст. 7 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-XII (далі — Закон № 1023) продаж товарів, строк придатності яких минув, заборонений.

Своєю чергою, за реалізацію товару, строк придатності якого минув, для суб’єктів господарювання сфери торговельного й інших видів обслуговування передбачена відповідальність у розмірі 200% вартості залишку одержаної для реалізації партії товару, але не менш як 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п. 10 ч. 1 ст. 23 Закону № 1023).

Зверніть увагу!

Відповідно до Законом України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції» від 14.01.2000 р. № 1393-XIV продукцію, строк придатності якої до споживання або використання закінчився, вважають неякісною та небезпечною. Її не так просто позбутися. Ви можете або продовжувати її зберігати, або віддати спеціальній організації на переробку, утилізацію тощо.

Далі розповімо, як списання прострочених ПММ відображати в обліку.

Бухгалтерський облік

Псування (прострочення), з облікової точки зору, є не чим іншим, як понаднормовою нестачею (природний убуток передбачає втрату кількості, а не якості продукції).

<…>